Alkoholistin Parkinson-oireet

Isäni on 57-vuotias alkoholisti. Aktiivinen alkoholinkäyttö on jatkunut 4-5 vuotta. Pari vuotta sitten hänen kätensä alkoivat vapista enemmän ja enemmän, esim. Karjalanpiirakan päällä ei pysynyt munavoi tai kahvi kupissa. Viimeisen vuoden aikana kävely on muuttunut lyhyiksi askeliksi tai ns. töpöttelyksi, joka näyttää pahenevan jatkuvasti. Sohvalta tai tuolilta nouseminen on erityisen vaikeaa. Usein hän kellahtaa takaisin ensimmäisellä yrityksellä. Lihakset vaikuttavat olevan aika jäykkiä, koska hän liikkuu kuin rautakanki.

Asun toisella paikkakunnalla, joten isän kunnossa huomaa eron, kun nähdään harvemmin. Viimeksi hän valitti, että huimaa ja ei meinaa pysyä pystyssä, kun yrittää kävellä. Kasvojen ilmeet eivät myöskään vaihtele, lähinnä huomaa siitä, ettei hymyä enää tule.

Muisti on mennyt todella huonoksi ja hän muistaa paljon asioita omasta lapsuudesta ja menneisyydestä, mutta lähimuisti on aivan kateissa. Myös aloitekyky on nollassa ja hän ei saa mitään aikaiseksi. Painokin on tippunut viimeisen vuoden aikana niin, että on aivan kauheaa katsoa, kuinka ennen niin jäntevä, liikkuva ihminen voi näyttää siltä.

Tässä omia havaintojani. Tiedän, että alkoholi tuo omat oireensa, mutta tuollainen nopea rapistuminen huolestuttaa. Hänen äitinsä sairasti Parkinsonia.

Isääni on hankala saada hoitoon. Syksyllä hän kaatui kotonaan ja löi päänsä niin, että olisi pitänyt ommella useampi tikki, mutta ei suostunut lähtemään polille. Tämän takia olisi kiva saada jotain tukea omille epäilyksille ja jotain pohjaa, että saisin suostuteltua edes johonkin tutkimuksiin, koska alan olla todella vakuuttunut, ettei kaikki tämä johdu pelkästään alkoholista.

Pitkäaikainen runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa aivoissa muutoksia ja oireita, jotka joskus muistuttavat Parkinsonin tautia. Tyypillisesti pitkäaikainen alkoholinkäyttö vaurioittaa pikkuaivoja, jotka osallistuvat liikkeiden säätelyyn. Alkoholi surkastuttaa pikkuaivojen kuorikerrosta ja aiheuttaa vaikeuksia liikkeiden koordinoinnissa, eli ataksiaksi sanotun oireen. Pikkuaivovaurioon voi liittyä myös vapinaa. Joskus alkoholisteilla todetaan B1-vitamiinin puutoksesta johtuva Wernicken tauti, jonka oireina ovat ataksia, häiriöt silmien liikkeissä sekä sekavuus.

Isäsi oireet ovat niin voimakkaat, että syy pitäisi selvittää, ja kartoittaa hoitomahdollisuuksia. Oireet voivat johtua alkoholista tai Parkinsonin taudista, ja myös aivovamma on kaatumisen pohjalta mahdollinen. Pää tulisi kuvata ja mieluiten magneettikuvauslaitteella. Lihaksisto, koordinaatio ja tasapaino tulisi tutkia lääkärin toimesta. Näiden toimenpiteiden jälkeen voidaan jo paljon tarkemmin arvioida oireiden syytä. On myös mahdollista, että oireisiin vaikuttaa useampi samanaikainen syy. Pelkästään alkoholin aiheuttamiksi oireita ei voi nimetä ilman tutkimuksia.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen