Aistihäiriöitä ja tajuttomuuskohtauksia

Viittaavatko oireet Parkinsonin tautiin? Minulla on viimeisen viiden vuoden aikana todettu monia eri sairauksia. Sydän, diabetes ja uniapnea. Mutta tuo viimeinen mystisesti tullut sairaus: Vuosi sitten yhdessä yössä lähti oikean korvan kuulo, olin kuukauden täysin kuuro oikeasta korvasta. Kuulo palautui hiljalleen, mutta jätti kovan vihellyksen, joka soi taukoamatta. Koko oikean pään puoli on kuin tunnoton, puutunut useimmiten, tuntuu että pää on jakautunut kahtia. Puoli vuotta sitten lähti haju- ja makutuntemus, hajuaistilla tunnen, että joku tuoksuu, mutta kaikki hajut ovat samaa.

Viimeisen vuoden aikana on myös tullut jalkoihin varsinkin aamulla käsittämätön puumaisuus. Ei meinaa päästä aamulla liikkeelle, ei puettua vaatteita. Jalat eivät taivu, ja kun lähden liikkeelle, niin joskus tuntuu, että niin sanotusti törmäilen jaloillani. Magneettikuvissa ei näkynyt mitään outoa. Neurologi, jolla kävin, ei tiennyt kertoa syytä tai sairautta.

Olen 52-vuotias, ja nyt olen ollut puolitoista vuotta sairaslomalla. Kun nämä kaikki sairauteni summattiin yhteen, niin lääkärinikin totesivat, että olen riski liikenteessä, jossa työskentelin, kun vielä oli muutamia tajuttomuuskohtauksia jopa kuorma-auton viereen ajon jälkeen. Työeläkeyhtiöltä tuli vastaus, jossa ylistetään minut todella hyväksi työhön kykeneväksi henkilöksi. Ovatko nämä aistiharhat ja menetykset jotain esioireita?

Kuulon menetys ja korvan soiminen (tinnitus) eivät ole Parkinsonin taudin oireita tai esioireita. Tajunnanmenetyksesi saattoivat olla myös vaikeaan uniapneaan liittyviä nukahtamiskohtauksia. Myös aamuinen ”puumaisuus” saattaa olla ainakin osittain uniapneaan liittyvää. Mikäli unen laatu ja hapetus on yön aikana erityisen huonoa, aamuun voi liittyä monenlaisia outoja tuntemuksia.

Neurologi ei todennut sinulla Parkinsonin tautiin tai muihin neurologisiin sairauksiin viittaavia löydöksiä eikä magneettikuvauksessa näkynyt huolestuttavaa. Näyttää siis siltä, että oireistosi ei ole ensisijaisesti neurologista alkuperää. Huomioiden moninaiset sairautesi, pitäisin mahdollisena, että myös moninaiset oireet ovat usean asian summavaikutusta ja siksi hankalasti tunnistettavissa. Joka tapauksessa kannattaa hakeutua hoitoon uniapnean vuoksi, mikäli näin et ole jo tehnyt. Oikeilla säädöillä yöllinen ylipainehengityshoito (cpap) vähentää oireita merkittävästi. Tinnituksen vuoksi korvalääkärin arvio kuulokäyrineen on tarpeellinen.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen