Aamuiset tajuttomuuskohtaukset
Äitini (82 v.) on sairastanut Parkinsonin tautia noin 12 vuotta. Tällä hetkellä hän asuu palvelutalossa ja uutena oireena ovat tulleet aamuiset tajuttomuuskohtaukset. Viimeisin tajuttomuus oli niin pitkä, että hänet vietiin sairaalaan tutkimuksiin. Tajuttomuuteen ei löytynyt muuta syytä kuin mahdollisesti Parkinsonin tauti. Tajuttomuus tulee aamuisin ja verenpaine on silloin alhaalla. Haluaisin lisää tietoa tästä uudesta oireesta esim. kuinka vaarallisia tällaiset tajuttomuudet ovat.
Yleinen liitännäisoire Parkinsonin taudissa on ns. asentohypotensio. Tällä tarkoitetaan pystyasentoon liittyvää verenpaineen laskua. Osittain verenpaineen mataluus johtuu Parkinsonin tautiin liittyvästä verenpainetta säätelevän hermoston vauriosta (autonominen hermosto), mutta myös lähes kaikki Parkinsonin taudin hoitoon käytettävät lääkkeet saattavat aiheuttaa asentohypotensiota.
Tyypillistä tälle oireelle on erityisesti aamuisin (kun verenpaine on muutenkin matalin) esiintyvä pystyasentoon liittyvä huimaus. Pahimmillaan huimaus on voimakasta, tulee heikottava olo ja taju menee. Mahdollisesti myös äidilläsi on Parkinsonin tautiin liittyvä asentohypotensio, joka on johtanut aamuisiin pyörtymisiin.
Verenpaineen laskusta johtuva tajunnan menettäminen ei sinänsä ole kovin vaarallista, mutta vaara piileekin vammautumisen mahdollisuudessa lysähtämiseen ja kaatumiseen liittyen. Esimerkiksi kaatumiseen liittyvä lonkkamurtuma saattaa olla kohtalokas.
Parkinson-lääkkeistä erityisesti selegiliini voi altistaa asentohypotensiolle, ja tämä lääke voitaisiin ainakin kokeeksi lopettaa, mikäli se on äidilläsi käytössä. Verenpaineen laskua estävät myös tukisukkahousut, suolan lisääminen ravintoon sekä tietyt lääkkeet (mineralokortikoidit). Näistä hoitovaihtoehdoista olisi hyvä keskustella palvelutalon lääkärin kanssa.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri