Uutta Parkinson-hoitoa?

Hei Valtteri, olen 52v. mies. Olen sairastanut Parkinsonin tautia noin 6 vuotta, nyt vuoden verran eläkkeellä. Lääkitys pramipeksoli, levodopan ja benseratsidin yhdistelmälääke sekä selegiliini. Onko mitään yhtä lääkettä, jolla voisi korvata em. lääkkeet? Minulla ei ole lepovapinaa, mutta lihasjäykkyyttä kyllä. Olen kiinnostunut kaikesta uudesta Parkinsonin hoidossa.

”Tavoitteena paraneminen”

Sinulla on siis käytössä MAO-B:n estäjä, dopamiiniagonisti ja levodopa. Yhtä lääkettä, joka korvaisi nämä kolme lääkettä, ei valitettavasti ole käytettävissä. Lääkityksessäsi ikään kuin kolmelta rintamalta tehostetaan aivojen dopamiinitoimintaa. Oireitasi tehokkaimmin vähentävä lääke on levodopa. Annokset eivät ole tiedossani, joten tarkemmin on vaikea lääkitystäsi arvioida.

Sinulla on jonkin verran lihasjäykkyyttä lääkityksestä huolimatta, ja olet suhteellisen nuori Parkinson-potilaaksi. Perusperiaatteena hoidossa on, että lievää oiretta kannattaa yrittää sietää, jos toimintakyky on riittävä eikä haittaa elämänlaatuun ole. Mikäli nyt tehostettaisiin lääkitystäsi olennaisesti lisäämällä levodopaa, saattaisit olla täysin oireeton – mutta vain vähän aikaa. Jos käytetään levodopaa korkealla annoksella, keskimäärin puolelle potilaista tulee sivuvaikutuksia viiden vuoden aikana ja lähes kaikille kymmenen vuoden aikana. Siksi erityisesti nuorten potilaiden hoidossa pyritään ”säästämään ruutia” levodopahoidossa tai ainakin välttämään ylilääkitystä. Sen sijaan MAO-B:n estäjiä ja dopamiiniagonisteja käytetään nuorten potilaiden hoidossa jo varhain ja suurillakin annoksilla.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen