Stimulaattori Parkinson plussaan

Olen 53-vuotias, ja Parkinson-diagnoosin saanut reilu vuosi sitten. Ensioireinani olivat tasapainon ja puheentuoton ongelmat. Lääkitys: selegiliini 1x, pramipeksoli 1x, ja levodopa-benseratsidi 4-5x päivässä. Kaatuilut, horjahtelut ym. oireet eivät ole juurikaan muuttuneet. Lääkkeiden sivuvaikutuksia on kyllä tullut roppakaupalla: pahaa ummetusta, painajaisia, levottomat jalat -oireilua, kropan nykimistä, väsymystä, suun kuivumista yms..

Olo on kuitenkin edelleen hutera: kaatuilen, ja liikkuminen on jäykkyyden vuoksi vaivalloista. Mieleeni ovat jääneet kaikumaan neurologin sanat, ettei lääkityksellä voida tasapainoon vaikuttaa ja seuraavaksi pitänee miettiä stimulattoria. Luin uudesta Parkkis-lehdestä Parkinson plussasta. Jos se onkin sairauteni, niin onko sen lääkitys erilainen, miten se pystytään todentamaan ja miten stimulaattori siihen tepsisi?

Parkinson plus todennetaan melko pitkälti kliinisin perustein. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuun Parkinsonin taudiksi epäilty tauti saattaa osoittaa todellisen luonteensa vasta myöhemmin, kun tulee ilmi Parkinsonin tautiin sopimattomia oireita ja kun huomataan että Parkinsonin taudin lääkkeet toimivat vajavaisesti tai eivät lainkaan. Aikaisen vaiheen tasapaino-ongelmia esiintyy Parkinson plus -taudeissa kuten PSP:ssä.

Aivojen sähköstimulaation hyöty on parhaiten tutkittu ja todettu Parkinsonin taudissa. Vain yksittäisiä tutkimuksia tästä hoitomuodosta on julkaistu PSP- ja MSA-taudeissa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen