Reiden kipu, syljen eritys ja ilmavaivat

Olen 53-v. työelämässä oleva jäykkyyspainotteinen parkkimies. Lääkärini vaihtoi selegiliini-lääkityksen rasagiliiniin (1 mg). Menossa on viides viikko rasagiliinia. Muut lääkkeet olleet käytössä pidempään; pitkävaikutteinen ropiniroli 8 mg + 2 mg, entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 100g x 3 sekä pitkävaikutteinen levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 50 g. Oikeaan reiteeni on ilmaantunut pari viikkoa sitten jatkuva pistävä kipu etenkin liikkuessa (ei loukkaantunut). Syljen eritys ja ilmavaivat ovat lisääntyneet.

Ovatko nämä rasagiliinin haittavaikutuksia? Mikä neuvoksi?

Syljenerityksen ja ilmavaivojen lisääntyminen eivät ole tyypillisiä rasagiliinin sivuvaikutuksia. Itse asiassa rasagiliini pikemminkin saattaa kuivattaa suuta. Rasagiliini voi joskus aiheuttaa sivuvaikutuksena nivelkipuja, mutta ei lihaskipuja. Kivun toispuoleisuus ja yhdistyminen vain rasitukseen ei myöskään kovin hyvin sovi lääkeaineen sivuvaikutukseksi. Kipu alkoi kaksi viikkoa sitten, vaikka rasagiliini on ollut käytössä viisi viikkoa, joten ajallista yhteyttäkään ei näyttäisi olevan.

Sivuvaikutus ei siis vaikuta todennäköiseltä, mutta on toki mahdollinen. Näiden oireiden vuoksi kannattaa hakeutua oman lääkärin vastaanotolle. Siellä voidaan arvioida oireiden mahdollisia syitä. Jos asia jää epäselväksi ja oireet jatkuvat, voidaan varmuuden vuoksi myös rasagiliinihoito kokeeksi tauottaa ja arvioida näin lääkkeen yhteyttä oireisiin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen