Parkinsonin hoidosta
74-vuotias isäni on sairastanut 90-luvulta Parkinsonin tautia. Hän sai 9/09 elämänsä ensimmäisen pikkuaivoinfarktin (MRI:ssä ko. todettiin vasta 11.1.2010) ja oireet ”diagnosoitiin” terveyskeskuksessa Parkinsonin piikkiin syksyllä. Pitkään (kuukausia) sairastettu virtsatieinfektiokin todettiin vasta 31.12.2009.
Pääsi 2.1.2010 keskussairaalaan kouristelun, sekavuuden yms. ”Parkinson-oireiden” pahenemisen takia.
Parkinson-lääkitystä tehostettiin levodopa-karbidopalääkityksestä entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääkitykseen 5.1.2010 ja annosta nostettiin 8.1.2010. Joutui syömään 2 ab-kuuria VTI:oon, koska ensimmäinen ab ei ”purrut ko. bakteeriin”.
12.1.2010 isäni siirrettiin terveyskeskukseen lääkityksen seurantaan ja antibiootti virtsatieinfektioon päättyi 16.1.2010.
Isäni oli 1/2010 saakka kävelevä (9/09 alkaen rollaattori tukena), pystyi itse syömään ja siirtymään sänkyyn, wc:hen, jne. Nyt makaa terveyskeskuksen vuodeosastolla jäykkänä, selällään, makuuhaavoilla, sekavana (ajoittain), ei paljoa puhu muuta kuin omaisille, ”irvistelee” pakkoliikkein, katsekontaktiakin vaikea saada, ortostatismi kaikkein pahin (se alkanut 1/2010), jne…
Mielestäni isäni on nyt ”ylilääkitty” Parkinson-tautinsa suhteen.
Mitä tehdä? Keskussairaalan neurologi ei ota kantaa asiaan (olen itse yrittänyt saada yhteyttä), ja tk:n lääkärit ovat omien sanojensa mukaan ”voimattomia” ja ”eivät ymmärrä neurologiasta ja lääkityksistä”.
Aika kuluu ja isäni tila on heikko.
Isäsi saattaa olla ylilääkitty tai alilääkitty. Parkinson-lääkitys saattaa olla optimaalinenkin, ja siitä huolimatta yleistila on romahtanut sairastetun pikkuaivoinfarktin ja pitkittyneen infektion vuoksi. Viestistäsi ei selviä nykyinen lääkitys annoksineen, joten lääkehoitoon on vaikea ottaa kantaa. Muutenkin se olisi hankalaa häntä näkemättä huomioiden yleistila ja muut hänen kuntoonsa vaikuttavat asiat.
Peruslinjana kuitenkin on, että jos Parkinson-potilas pääosin makaa jäykkänä selällään vuoteessa liikkumattomana, on hän pikemminkin alilääkitty kuin ylilääkitty. Koska isäsi on ilmeisesti siirretty terveyskeskuksen vuodeosastolle neurologian osastolta aloitetun lääkityksen seurantaan, voisi terveyskeskuksen lääkäri olla nyt yhteydessä neurologiin. Isäsi tila kun ei ole korjaantunut tehdyistä lääkitysmuutoksista huolimatta.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri