Parkinson-potilaan särkylääkkeet

Kyselen, kun ammattini puolesta (koulutus: proviisori) kuulen Parkinson-potilailta usein erilaisia kiputiloja, esim. selkäkipuja. Kehotanko heitä kääntymään oman neurologin juttusille vai esim. terveyskeskuslääkärin puoleen? Yleisesti olen kiinnostunut eri kiputiloista / Parkinsonin taudista.

Mitkä ovat oikeat särkylääkkeet Parkinson-potilaille? Tätä päivittäin kysellään apteekissa.

Kipu Parkinsonin taudissa voi johtua useasta eri syystä ja siksi hoitokin vaihtelee. Särkyä voi tulla esim. tuki- ja liikuntaelimistön alueelta, se voi liittyä lihasjäykkyyteen tai dystonisiin virheasentoihin, se voi olla paikallista hermosärkyä tai vaikka levottomien jalkojen kaltaista jomotusta. Siksi yhtä yleispätevää lääkettäkään ei ole, vaan se valitaan kivun perussyyn mukaisesti. Esimerkiksi dystoniset virheasennot ja näistä johtuvat kivut saattavat hoitua Parkinson-lääkityksen säätämisellä, kun taas tukirangan alueen kiputilat hoituvat tulehduskipulääkkeillä ja fysioterapialla.

Kun Parkinson-potilas siis kysyy apteekissa parasta särkylääkettä, oikeastaan pitäisi ensin arvioida mistä kipu johtuu. Tarvittaessa potilas tulisi ohjata lääkärin vastaanotolle tämän suhteen. Jos kyseessä on selvä asia ja ”tavallinen” särky lihaksistossa tai lievä päänsärky, yleiset NSAID-lääkkeet (tulehduskipulääkkeet) normaaleilla käyttöannoksilla toimivat hyvin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Kirjallisuutta:
Ford B. Pain in Parkinson’s disease. Mov Disord 2010;25:S98-S103.