Parkinson plus -oireyhtymä

Parkinson 2 vuotta, lääkitys nyt pitkävaikutteinen ropiniroli 20 mg/vrk, rasagiliini 1 kpl/vrk sekä entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 100/25 4 kpl/vrk. Nimettiin Parkinson Plussaksi. Apuna rollaattori. Kaatuilen, tasapaino erittäin huono, syljen eritys voimakas, väsyttää. Mieli valoisa. Voisiko mitään tehdä? Voiko olla diabetes? Kiitos.

Parkinson plus -oireyhtymillä tarkoitetaan Parkinsonin tautia harvinaisempia tauteja (kuten MSA ja PSP), joissa Parkinson-oireisiin liittyy muita oireita, kuten kaatuilua tai verenpaineen mataluutta. Tästä nimitys Parkinson plus (Parkinson + jotakin muuta).

Lääkehoito Parkinson plus -oireyhtymissä on monesti Parkinsonin tautia hankalampaa, koska Parkinson-lääkkeiden teho on näissä harvinaisemmissa taudeissa vähäinen tai olematon. Valitettavasti ainakaan vielä ei ole kehitetty erityisiä lääkkeitä vain Parkinson plus –oireyhtymiin vaan niitä hoidetaan tavalliseen Parkinsonin tautiin tarkoitetuilla lääkkeillä.

Sinullakin näyttää olevan käytössä Parkinson-lääkkeitä, ja entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääkkeen osalta voitaisiin vielä ainakin kokeilla nostaa annosta esimerkiksi tasolle 600-800 mg/vrk mahdollisen tehon arvioimiseksi (mikäli näin ei ole jo aiemmin tehty).  Mikäli lääkkeestä ei sitten ole apua isommallakaan annoksella, lääkityksessä voitaisiin palata takaisin nykyiseen tai lopettaa lääke. Omin päin ei kannata tätä lääkitysmuutosta tehdä, vaan suosittelen keskustelemaan asiasta neurologisi kanssa.

Syljen eritystä voidaan vähentää tietyillä lääkeaineilla kuten amitriptyliinillä ja skopolamiinilla. Mikäli vasta-aiheita lääkitykselle ei ole, saattaisit hyötyä syljenerityksen osalta pienestä annoksesta amitriptyliiniä, joka kuivaa suuta.

Diabeteksen mahdollisuus voidaan tarvittaessa poissulkea paastoverensokerimäärityksellä ja edelleen tarvittaessa sokerirasitustestillä. Verensokeri voidaan määrittää, mikäli sitä ei lähiaikoina ole tehty.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen