Parkinson-lääkkeen aiheuttama sekavuus

Äidilläni on Alzheimerin tauti ja Lewyn kappale -tauti sekä alkava lievä Parkinsonin tauti, hän on 81-vuotias. Alzheimerin tauti ja Lewyn kappale -tauti hänellä todettiin n. 4 vuotta sitten, Parkinsonin tauti noin vuosi sitten. Hänellä on lääkitys rivastigmiinilaastarit, essitalopraami 10 mg, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 100 mg/25 mg, ja nyt lääkäri oli määrännyt hänelle pramipeksolia 0,26 mg… Miksi hänelle on määrätty kahdet lääkkeet Parkinsonin tautiin, vaikka hänelle ei ole tehty mitään muita kokeita, kuin lääkärin haastattelu ja kävely- ja liikeratojen testi? Ja kun äitini aloitti pramipeksolin syönnin, hänelle tuli sekavuutta/levottomuutta huomattavasti enemmän kuin ennen tämän lääkkeen syöntiä. Hän ei ottanut lääkettä kuin kolmena päivän kun nämä sekavuudet alkoivat.

Kuulostaa vahvasti siltä, että pramipeksoli ei sovi äidillesi. Sekavuudella ja lääkkeen aloittamisella oli selvä ajallinen yhteys.  Lewyn kappale -tautiin liittyy mahdollisuus harhoihin, ja usein onkin niin, että Lewyn kappale -tautia sairastavat potilaat eivät siedä dopamiiniagonisteja (kuten pramipeksolia) niiden harhoille altistavan vaikutuksen vuoksi. Lewyn kappale -tautiin liittyviä Parkinson-oireita usein hoidetaankin vain levodopalla. Hoidossa saatetaan joutua tasapainoilemaan riittävän liikuntakyvyn ja sekavuuden välimaastossa.

Tarvittaessa jatkossa voidaan lääkitykseen liittää erillinen harhoja vähentävä lääke, mikäli niitä ilmenee liikuntakyvyn suhteen välttämättömän levodopahoidon aikana. Viestisi perusteella äidillesi on diagnosoitu kolme samanaikaista aivojen rappeumasairautta. Tällaisessa tilanteessa ei ole aina helppo sanoa mistä taudista jokin oire johtuu. Esimerkiksi muistiongelmia voi liittyä kaikkiin näistä kolmesta taudista, ja Parkinson-oireet voivat liittyä myös Lewyn kappale -tautiin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen