Parkinson-lääkityksen muuttaminen

Tervehdys! Kirjoittelin jo aikaisemmin 55-vuotiaasta äidistäni (otsikolla ”Mitä hoitoa lääkkeiden heikenneen tehon tueksi?”, 20.8.2010), joka on sairastanut Parkinson-tautia 15 vuotta. Nyt äitini on Turussa neurologian osastolla. Pään magneettikuva on tehty, ja tuloksia odotellaan. Neurologi oli ehdottanut levodopa-karbidopamonohydraattihoitoa. Luin netistä kyseisestä hoidosta ja kyselisin, miten nopeasti hoito on alkanut vaikuttaa, ja miten onnistuu äitini lääkkeiden purkaminen? Tuleeko mahdollisesti paljon sivuvaikutuksia?

Levodopa-karbidopamonohydraattihoidolla tarkoitetaan levodopan jatkuvaa pitkäaikaisannostelua geelimäisenä suoraan suoneen. Hoidossa duodenumiin eli pohjukaissuoleen annostellaan pumpulla ja vatsanpeitteet läpäisevällä letkulla levodopaa ja karbidopaa (suhde 4:1). Suun kautta otetun levodopa-hoidon ongelmaksi voivat muodostua tilanvaihtelut ja pakkoliikkeet. Pumpulla annosteltavalla levodopa-geelillä näitä ongelmia voidaan vähentää.

Kun pumppu ja letku on asennettu, hoito alkaa vaikuttaa hyvin nopeasti, nopeammin kuin suun kautta otettava levodopa. Geelimäinen levodopa imeytyy ohutsuolesta nopeasti ja tehokkaasti. Verrattuna suun kautta otettavaan lääkitykseen, ovat veren levodopa-pitoisuuksien vaihtelut suoleen annosteltaessa vähäisemmät. Tällä hoidolla on mahdollista saavuttaa hyvin tasainen levodopa-pitoisuus veressä ja aivoissa ja siten vähentää päivittäisiä tilanvaihteluja ja pakkoliikkeitä.

Hoidossa tavoitteena on ainakin aluksi purkaa suun kautta otettava lääkitys täysin. Periaatteessa tämä on mahdollista siten, että pumppua säädetään yksilöllisesti. Annoksia on kolmea tyyppiä: tasainen jatkuva lääkitys pumpusta suoleen, ns. aamuannos joka on lyhytkestoinen suurempi annos aamulla ja auttaa usein hankalaan aamujäykkyyteen sekä ns. ylimääräiset bolus-annokset, joita potilas voi itse halutessaan ottaa päivän aikana.

Lääkkeiden purkaminen ja annoksen säätäminen on aina yksilöllistä. Pääsääntöisesti se onnistuu hyvin. Lääke alkaa vaikuttaa heti ja optimaalisten yksilöllisten annosten löytämisessä menee muutamia päiviä/viikkoja.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Tähän hoitomuotoon liittyvä englanninkielinen katsausartikkeli:
Samanta J, Hauser RA. Duodenal levodopa infusion for the treatment of Parkinson’s disease. Expert Opin Pharmacother 2007;8:657-664