Onko lääkitykseni kohdallaan?

Hei. Minulla on diagnosoitu Parkinson -08, aggressiivisesti etenevä. Lääkitys 4x entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 100 mg, 1x selegiliini 10 mg, ropiniroli 1x 2 mg ja 4 mg, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 100/25 mg 3×1/2 ja 1×1.

Nyt kumminkin tuntuu, että pakkoliikkeet, venytykset ja kaulan oikoilut ovat säännöllisiä, sekä kasvojen venyttely. Lisäksi, kun otan lääkkeet kuuden tunnin välein, tulee tuntia ennen sisäinen vapina kehoon. Nyt kysynkin, otanko jotain lääkettä liian vähän, vai pitäisikö jotain lisätä? Neurologit ovat laskeneet Lapin keskussairaalassa 2:een ja ajat ovat n. 2 v. jonotusta. Olen 52-vuotias.

Sinulla on siis toisaalta pakkoliikkeitä ja toisaalta ongelmana on lääkeannoksen vaikutuksen lyhyys. Levodopan kokonaispäiväannos on 650 mg ja annoksen nostaminen todennäköisesti lisäisi pakkoliikkeitä. Vaihtoehtoja lääkityksen optimoimiseksi on useita. Yksi vaihtoehto on levodopan annostuksen tihentäminen samanaikaisesti yksittäistä annosta vähentäen. Annostuskerrat voitaisiin esimerkiksi nostaa viiteen tai kuuteen ja tiputtaa levodopan kerta-annosta.

Toisena vaihtoehtona on nostaa ropinirolia ja isomman annoksen suojassa sitten varovasti vähentää levodopaa pakkoliikkeiden vähentämiseksi. Nykyinen päiväannoksesi ropinirolia on 6 mg ja lääkkeen maksimiannos on 24 mg.

Kolmantena vaihtoehtona on vaihtaa levodopa-valmiste kokonaisuudessaan entakaponia sisältävään lääkkeeseen. Nykyisellään 400 mg sisältää entakaponia ja 250 mg ei sitä sisällä. Entakaponia sisältävä levodopa mahdollisesti vähentäisi tilanvaihtelujasi. Muitakin vaihtoehtoja on kuten em. vaihtoehtojen yhdistelmät.

Suosittelen ottamaan yhteyttä hoitavaan neurologiisi. Puhelinajan luulisi järjestyvän lyhyelläkin jonotusajalla.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen