Olon heikkeneminen lääkkeen vaihtamisen yhteydessä

Minulla todettiin PD pari vuotta sitten. Taudissani on epätyypillisiä piirteitä, aluksi sainkin essentielli tremor diagnosin, koska vapinani on ”nopeafrekvenssistä” ja vapisen muutenkin kuin levossa. Oireeni ovat oikean käteni vapinan vuoksi hyvin tavallista elämää hankaloittavia.

Syön ropinirolia 6-8 mg päivässä (oikea annostus on vielä hakusessa), lisäksi otan yhden orfedraninia (100 mg) sisältävän lihasrelaksantin nukkumaan mennessäni. Aikaisemmin otin aamulla myös yhden 5 mg tabletin selegiliiniä.

Helmikuun alussa päätimme neurologini kanssa kokeilla uuden rasagiliiniä sisältävän (1 mg) lääkkeen sopivuutta hoitooni, ja selegiliini jäi pois ”ruokavaliostani”.

Olen nyt syönyt rasagiliiniä 38 päivää, ja kaikki Parkinson-oireeni ovat huipussaan. Olen hidas, jäykkä, vapisen erittäin paljon, minua huimaa ja väsyttää jne.

Ensin ajattelin olotilani heikkenemisen johtuvan selegiliinin vieroitusoireista, mutta voivatko ne kestää näin kauan? Kuinka pitkään voi kestää, ennen kuin lääkkeeseen tottuu? Jatkanko sitkeästi vielä rasagiliiniin totuttelua ja sen syömistä? Voivatko lääkkeeni olla epäsopivia yhdessä otettuina, ja voinko vielä/enää toivoa olooni parannusta? Toivoisin tietenkin rasagiliinin sopivan minulle siitä saatujen hyvien tutkimustulosten tähden. Minulla on neurologin aika vasta tämän kuun lopussa.

Ropiniroli, orfenadriini ja rasagiliini kyllä periaatteessa sopivat keskenään, merkittäviä yhteisvaikutuksia niiden välillä ei ole tiedossa. Selegiliinin vieroitusoireista tuskin on kysymys, koska oireet ovat nyt kestäneet toista kuukautta. Selegiliinin lopettamisen jälkeen elimistö palaa normaalitilaan (MAO-B entsyymi normaalitasolle) noin kahdessa viikossa.

Rasagiliinihoidon yhteydessä haittavaikutukset ovat suhteellisen harvinaisia. Toki ne ovat mahdollinen syy nykyisiin oireisiisi. Tarkemmin määrittelemättömiä liikehäiriöitä on kuvattu esiintyvän rasagiliinihoidon aikana hieman lumehoitoa enemmän (11 % vs. 6 %), kun rasagiliiniä on käytetty yhdessä muiden Parkinson-lääkkeiden kanssa. Huimaus on mahdollinen vaikkakin harvinainen sivuvaikutus (n. 3 % rasagiliinia saavista potilaista).

On myös mahdollista, että Parkinson-oireesi ovat muuten nyt lisääntyneet riippumatta lääkityksistä. Asia selviää esimerkiksi tauottamalla rasagiliini kuukaudeksi. Asian varmistamiseksi se voidaan myös aloittaa vielä kuukauden kuluttua uudelleen. Mikäli oireesi häviävät ja sitten palaavat rasagiliinin käyttöä seuraten, kannattaa palata takaisin selegiliiniin tai kokeilla jotakin muuta lääkitystä. Näistä asioista olisi hyvä keskustella hoitavan neurologin kanssa ennen niiden toteuttamista.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen