Mitä tapahtuu neurologin vastaanotolla?

Minulla on ollut liikkeiden hitaus, etupäässä aamupäivinä, jalan ja osittainen käsien vapina aamusta, sekä aloitekyvyn puuttuminen.
Nykyään joudun hakemaan ihmisten nimiä, kun ne eivät tule heti mieleen. Kipulääkärini kiinnitti asiaan huomiota 5 minuutin käynnillä. Hän aikoi lähettää neurologin vastaanotolle. Millainen tutkimus on?

Kivunhoidon lääkärisi on ilmeisesti epäillyt Parkinsonin tautia ja ohjannut sinut tarkempaan arvioon neurologian yksikköön. Tulevalla käynnillä neurologi keskustelee kanssasi oireistasi, niiden kestosta ja luonteesta sekä haitasta toimintakyvylle ja elämänlaadulle. Hän kartoittaa muut sairautesi, sukuhistoriasi ja lääkityksesi sekä mahdolliset aiemmat neurologiset tutkimukset kuten pään kuvaukset.

Tavallisesti neurologinen tutkimus vastaanotolla tehdään siten, että potilas riisuutuu alusvaatteisilleen, jotta lääkäri näkee lihaksiston ja ihon ja voisi testata mm. tuntoaistia. Neurologi tutkii aluksi ns. aivohermot eli pään alueen hermoston toimintaa mukaan lukien silmien liikkeet, pupillit, kasvojen lihaksiston, kielen ja nielun sekä kasvojen tunnon. Tämän jälkeen neurologi tutkii jänneheijasteet (refleksit) polvista, nilkoista ja yläraajoista sekä arvioi ns. Babinskin heijasteen jalkapohjasta. Lihaksiston mahdollista jäykkyyttä arvioidaan passiivisesti ja aktiivisesti raajoja taivuttamalla. Vapinaan kiinnitetään huomiota ja se luokitellaan. Tutkimuksessa testataan myös mm. yläraajojen hienomotoriikkaa, sormien kohdistamista sokkona, kävelyä, tasapainoa ja koordinaatiota. Kattavaan neurologiseen tutkimukseen kuuluu runsaasti erilaisia testejä, mutta tutkimuksen luonne hieman vaihtelee riippuen kysymyksenasettelusta, potilaasta ja tutkimuksen suorittajasta.

Tehdyn tutkimuksen ja haastattelun perusteella neurologi voi jo sanoa, onko Parkinson-epäily aiheellinen vai ei. Tarvittaessa hän ohjelmoi verinäytteitä ja/tai kuvantamistutkimuksia.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen