Lisälääkitystä tai ravintolisiä?

Olen sairastanut Parkinsonia 4 vuotta, ja viime aikoina lihakseni ja niveleni ovat varsinkin aamuisin kipeät, ja sängystä nouseminen jäykkyyden takia on vaikeaa. Lääkityksenä minulla on pitkävaikutteinen levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke 200/50 mg 1/2 tabl. 3x ja yöksi 1 tabl., levodopa ja karbidopa 100/25 mg 3x, pramipeksoli 0,18 mg 3x ja selegiliini 10 mg 1x/pv.

Lääkitys tuntuu sopivalta mutta ei riittävältä. Muitakin lääkityskombinaatiota on kokeiltu, mutta lopetettu niiden aiheuttaman kovan päänsäryn vuoksi (mm. entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke, ropiniroli ja rasagiliini). Niinpä olisin kiinnostunut kokeilemaan ravintolisiä lääkityksen ohella ongelmiini. Mitä tuotteita suosittelette?

Monet Parkinson-potilaat käyttävät ravintolisiä, vitamiineja ja luontaistuotteita normaalin Parkinson-lääkityksen lisäksi. Tutkittua tietoa näiden vaikutuksesta sairauden kulkuun on kuitenkin kovin vähän. Vaikutukset Parkinsonin taudin oireisiin ja lääkityksiin voivat olla positiivisia tai negatiivisia.
Tehokkaimmin lisääntynyttä jäykkyyttä voidaan helpottaa lääkitystä tehostamalla. Sinun lääkityksessäsi tehostamisvaraa on erityisesti pramipeksolissa, mutta myös levodopassa, jonka päiväannos on nykyisellään vielä varsin kohtuullinen 400 mg.

Lisätietoa mm. ravintolisien ja muiden vaihtoehtoisten hoitojen vaikutuksesta Parkinsonin taudin hoitoon:
Zesiewicz ja Evatt. Potential influences of complementary therapy on motor and non-motor complications in Parkinson’s disease. CNS drugs 2009;23:817-35.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen