Lääkityksen ei-toivottu vaikutus

Hei! 74-vuotiaalla miehelläni diagnosoitiin neljä kuukautta sitten Parkinson. Hoidoksi hän sai levodopa-karbidopaa 25 mg/100 mg x 2, ja kolmen kuukauden kuluttua lisäksi pitkävaikutteista ropinirolia 4 mg x 1. Yksistään levodopa-karbidopalla hänen vointinsa korjaantui hyvin ja aktiivisuus lisääntyi. Lääkärin mielestä se ei vielä ollut riittävä, mutta ropinirolin aloituksen jälkeen mieheni jalat ovat käyneet ”raskaiksi” kävellä, ja muutoinkin tullut ”yleistä” voimattomuutta. Varsinaista väsymystä hän ei tunne. Lääkettä on käytetty nyt neljä viikkoa.

Kysyisin, voiko tämä olla elimistön lääkkeeseen totuttelua? Mitään hyvää vaikutusta ei vielä ole havaittu. Eikös lääkkeen tulisi parantaa elämän laatua? Kiitos!

Ropinirolin vaikutus Parkinsonin taudin oireisiin on vähäisempi kuin levodopa-karbidopalla. Ropiniroli-annos (4 mg/vrk) on myös vielä hyvin pieni, ja se tulisi nostaa ainakin tasolle 8 mg/vrk, ennen kuin voidaan olettaa oireita helpottavaa vaikutusta tulevan.

Eri asia sitten on, mikäli ropinirolin käyttöön liittyy sivuvaikutuksia, jotka estävät sen käytön ja nostamisen oireita helpottavaan annokseen. Sivuvaikutukset ovat periaatteessa mahdollisia jo nykyisellä annoksella. Mikäli epäillyillä sivuvaikutuksilla on ajallinen yhteys ropinirolin aloittamiseen, ja mikäli ne lisääntyvät lääkeannoksen nostamisen yhteydessä, on yhteys todennäköinen ja lääkkeen vaihtaminen tarpeellista. Muitakin dopamiiniagonisteja on onneksi käytettävissä ropinirolin lisäksi, joten vaihtoehtoja lääkehoidossa on.

Ystävällisin terveisin ,
Valtteri Kaasinen