Lääkehoidon yhtäkkinen lopettaminen

Isälläni 88-v. todettiin 3/09 Parkinsonintauti, jota hänen omasta mielestään hänellä ei ole. Hän sai lääkitykseen levodopaa 3 tabl./pv. Hän päätti, että koska vasemman käden vapina ei ole tänä aikana helpottanut, niin hän ei enää näitä myrkkyjä syö ja lopetti siltä istumalta. Meidän läheisten arvion mukaan tabletit ovat auttaneet muihin tyypillisiin oireisiin, jota isäni mukaan hänellä ei ole koskaan ollutkaan.

Miten vaikuttaa lääkehoidon yhtäkkinen lopettaminen? Miten saisin hänet, pohjalaisen jääräpään, aloittamaan uudestaan lääkehoidon? Kiitos vastauksestanne!

Parkinsonin taudin lääkitysten äkillisen lopettamisen yhteydessä on raportoitu oireita, jotka muistuttavat ns. malignia neuroleptioireyhtymää. Oireita ovat mm. lihasjäykkyys, ruumiinlämmön kohoaminen ja psyykkiset muutokset. Tällainen reaktio lääkkeiden lopettamiselle on kuitenkin harvinainen. Isälläsi oli käytössä levodopa 3 tbl/vrk. Jos käytössä oli tavallisin levodopan tablettivahvuus, levodopan vuorokausiannos oli 300 mg, mikä on suhteellisen pieni eikä lääkityksen lopettaminen todennäköisesti aiheuta harmia. Aina tulisi kuitenkin ennen lääkitysmuutoksia keskustella hoitavan lääkärin kanssa lääkkeen lisäämisestä, vähentämisestä ja lopettamisesta.

Suostuisikohan isäsi vastaanottokäyntiin? Vastaanotolla voitaisiin sitten keskustella lääkitysten mahdollisista hyödyistä ja haitoista. Muitakin vaihtoehtoja lääkitykseen on, jos isäsi kaipaa helpotusta oireisiin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen