Kipulääkityksestä

Olen lähes 64-vuotias nainen. Parkinson-diagnoosini on tehty vuosi sitten. Polvissa todettu nivelrikko muutama vuosi sitten. Muuten olen terve. Lääkityksenä on rasagiliini 1 mg ja ropiniroli 18 mg, jonka annosta on lisätty vuoden sisällä vähitellen, 2 mg kerrallaan. Tarkoituksena on kokeilla selegiliinin soveltuvuutta ensi viikon alussa rasagiliinin sijasta.

Tiedustelen, mitä kipulääkkeitä voin turvallisesti käyttää näiden lääkkeiden kanssa? Kipuja on välillä koko päivän, lähinnä jaloissa koko jalan alueella ja vasemmassa kädessä. Tunnistan polven nivelrikosta aiheutuvat kivut. Illalla kivut voimistuvat. Kivun luonne vaihtelee, välillä pistelee, jomottaa tai kuumottaa. Lääkärini on kehottanut käyttämään kipuihin Panadolia, joka ei kuitenkaan helpota kipuja.

Voinko ottaa Panadolin sijasta tramadolia 50 mg tai muun Panadolia voimakkaamman kipulääkkeen tarvittaessa tai yöksi? Ja sopiiko kipulääke käytettäväksi myös kokeeksi aloitettavan selegiliinin kanssa?

Liikun päivittäin (venyttelyt, jooga, lenkkeily, kesällä pyöräily).

Rasagiliiniä voi käyttää turvallisesti kipulääkkeiden kanssa lukuun ottamatta hyvin vahvaa ns. opioidiryhmään kuuluvaa petidiiniä. Ropinirolia voi käyttää turvallisesti kaikkien kipulääkkeiden kanssa. Selegiliiniä ei voi käyttää petidiinin kanssa ja myös tramadolilla saattaa olla yhteisvaikutuksia selegiliinin kanssa.

Eli kyseisten lääkkeiden kanssa sopivat lähes kaikki kipulääkkeet. Panadolin sijaan en kuitenkaan suosittelisi käyttämään tramadolia mahdollisen yhteisvaikutuksen vuoksi. Tramadolin sijaan voi käyttää esim. ibuprofeenia, ketoprofeenia, diklofenaakkia tai esim. etorikoksibia, jota on käytetty erityisesti nivelrikkokipuihin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen