Kipeät nivelet ja unettomuus sivuvaikutuksena?

Olen 60 v. ja sairastanut Parkinson-tautia 3 vuotta. Olen osaeläkkeellä. Mitat 176/83, lääkitys selegiliini 10 mg + pitkävaikutteinen ropiniroli 12 mg kerran päivässä. Liikun ainakin omasta mielestäni paljon. Nyt ropinirolin (aiemmin pramipeksoli) aloittamisen jälkeen nivelet, polvi ja lonkat ovat kipeytyneet. Nilkat turpoavat niin, ettei kenkiä tahdo saada jalkaan.

Mutta todellinen ongelma, unettomuus. Illalla käyn nukkumaan noin klo 22, herään n. klo 1, valvomista n. 1-1,5 h ja unta niin, että klo 5 taas herään. Ei kunnon heräämistä vaan ”tokkurassa”. Ja siitä töihin klo 7, tosin kolmena päivänä viikossa. Omasta mielestäni edellisen lääkityksen aikana en ollut näin kankea, hidas, ja varsinkin sain nukuttua. Mikä ero on näillä lääkityksillä, pitäisikö palata pramipeksolin käyttäjäksi? En muista tarkalleen, miksi se vaihdettiin.O

Sekä pramipeksoli että ropiniroli ovat ns. dopamiiniagonisteja eli ne vaikuttavat aivoissa dopamiinin toimintaa matkien, vaikka eivät dopamiinia olekaan. Nämä kaksi lääkettä ovat vaikutusmekanismiltaan samanlaisia, mutta eroja löytyy yksilöllisessä tehossa ja sivuvaikutuksissa. Viestistäsi ei ilmene, milloin lääkitysmuutos pramipeksolista ropiniroliin tehtiin. Monesti uuden lääkkeen aloittamiseen saattaa liittyä lieviä sivuvaikutuksia hoidon ensimmäisen parin viikon aikana, jotka sitten ohittuvat, kun elimistö tottuu lääkkeeseen. Jos sinulla ovat nämä oireet olleet kauemmin ja jos niiden alkamisella on selvä ajallinen yhteys, lääkevaihtoon, on sivuvaikutus oireiston syynä todennäköinen. Tässä tapauksessa ropiniroli-annosta tulisi vähentää, se tulisi tauottaa tai poistaa kokonaan riippuen kokonaistilanteesta. Jos oireisto sitten tällä toimenpiteellä vähenee, voidaan tilalle hyvin aloittaa takaisin esimerkiksi pramipeksoli, jos sen lopettamiselle ei ollut selvää syytä.

On kuitenkin mahdollista, että unettomuutesi ei johdu ropinirolista. Ropiniroli päinvastoin saattaa sivuvaikutuksena aiheuttaa uneliaisuutta ja lisääntynyttä päiväaikaista väsymystä. Lääkityksessäsi on myös selegiliini, joka tulee ottaa aamulla. Virkistävän vaikutuksen vuoksi yöunet saattavat mennä, jos sen ottaa illalla.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen