Kapseli ihon alle?

Olen 63-vuotias ja asunut aiemmin Australiassa noin 40 vuotta. Parkinsonin tauti todettiin siellä vuonna 2005. Aloitin levodopa-benseratsidi-lääkityksen kolmella pillerillä päivässä, ja vuonna 2010 päiväannos oli jo kuusi pilleriä. Nyt vuonna 2011 sain kaksi mahdollisuutta: levodopa-benseratsidi vaihdetaan entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääkkeeseen tai laitetaan geelipumppu.

Onko Suomessa olemassa mitään muuta vaihtoehtoa kuten Ausseissa, että esim. ommellaan potilaan ihon alle pieni kapseli, joka sitten aina uusitaan noin kuuden kuukauden välein. Ihmettelen suuresti, jos ei ole. Kaikki näkemäni neurologit Suomessa kumminkin kieltävät tietävänsä koko asiasta yhtään mitään.

Minullakaan ei ole tietoa tämäntyyppisestä hoitomuodosta. Ihonalaiset kapselit eivät ole käytössä ainakaan Suomessa, muualla Euroopassa tai Yhdysvalloissa, eikä sellaisista ole mainintaa kansainvälisissä käypä hoito -suosituksissa.  Geelipumppuhoidon vaihtoehto tosin joskus on aivojen tyvitumakkeiden sähköstimulaatiohoito (DBS-hoito). DBS-laitteiston keskusyksikkö on ommeltu ihon alle ja sitä voidaan ohjelmoida ihoa läpäisemättä ohjelmointilaitteella.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen