Pystyykö Parkinsonin taudin aiheuttamaan itse?

Parkinsonin tautia ei pysty aiheuttamaan itse. Tämä on totta jo pelkästään siksi, että taudin perussyy ei ole selvillä, vaikkakin sen aiheuttamat muutokset aivoissa tunnetaan melko hyvin.

Parkinsonin taudin kaltaisin tilan voi kuitenkin saada aikaiseksi tietyillä myrkyillä. Tunnetaan esimerkiksi MPTP-niminen hermomyrkky, joka voi aiheuttaa Parkinsonin taudin kaltaisen tilan. Yhdysvalloissa joukko huumeriippuvaisia ihmisiä sairastui äkillisesti 80-luvulla Parkinsonin taudin kaltaiseen tilaan ja ilmeni, että heidän käyttämässään suonensisäisessä huumeessa oli epäpuhtaus, MPTP joka oli tuhonnut aivojen dopamiinijärjestelmää. MPTP:n aiheuttama oireisto ja muutokset eivät kuitenkaan täysin vastaan tavallista Parkinsonin tautia, joten ei voida olettaa että Parkinsonin taudin aiheuttaja olisi MPTP.

Parkinsonin tautiin sairastuu ihmisiä erilaisista lähtökohdista ja erilaisilla taustoilla, eikä selvää yhtä yhdistävää tekijää ole tähän mennessä löytynyt.Tutkimustyö taudin syntymekanismeista on kuitenkin kiivasta.

Neurologi William Langstonin kirjoittama kirja MPTP:n löytymisestä:
Langston ja Palfreman. The case of the frozen addicts. 1995.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen