Parkinson ja diabetes

Minun Parkinsonin tautini tunnistettiin 2002 ja diabetes 2009. Onko olemassa ohjeita tällaisen tautiparin hoidosta? Esim. minkälainen ravinto ja minkälainen nauttimisen ajoitus sopii molempiin vaivoihin? Parkinsonin taudin lääkkeeni ovat: selegiliini, pramipeksoli sekä entakaponin, levodopan ja karbidopan yhdistelmälääke. Diabetesta hoidan insuliinipiikityksellä kerran vuorokaudessa.

Periaatteessa diabeetikoille annetut ravitsemusohjeet soveltuvat hyvin myös Parkinsonin tautia sairastavalle. Diabeetikko voi tavallisesti syödä samanlaista monipuolista ruokavaliota, josta hyötyä terveyden kannalta muillekin. Insuliinihoitosi vuoksi ravinnon hiilihydraattimäärä tulee olla arvioituna. Diabetesliiton julkaisema ruokavaliosuositus löytyy oheisesta linkistä:

https://www.diabetes.fi/tiedoston_katsominen.php?dok_id=1219

Parkinsonin taudin osalta on hyvä huomioida, että runsaasti valkuaista sisältävä ravinto voi heikentää Parkinsonin taudin lääkitysten tehoa erityisesti levodopan osalta. Suomen Parkinson-liitto ja ravitsemusterapeutti Outi Saarinen ovat koonneet erinomaisen kattavat ravitsemusoppaan, joka löytyy Suomen Parkinson-liiton sivuilta:

https://www.parkinson.fi/sites/default/files/ravitsemus_parkinson.pdf

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen