Parkinson ja alkoholi

Minua huolettaa Parkinson ja alkoholi. Mieheni on sairastanut diagnosoitua Parkinsonia noin 2 vuotta. Hän käyttää alkoholia omasta mielestään kohtuullisesti mutta onko 2 olutta ja lasillinen viiniä mielestänne kohtuullista. Huomaan että hänen liikkeensä hidastuu ja käden vapina lisääntyy. Olenko turhaan huolissani?

Kohtuullinen alkoholin käyttö ei tiettävästi ole haitaksi Parkinsonin taudin kannalta. Suosittelen kuitenkin välttämään alkoholin käyttöä lääkkeiden ottamisen yhteydessä. Viime vuosina on esitetty että pieni päivittäinen alkoholin käyttö ei olisi haitaksi muutenkaan vaan siitä saattaa jopa olla hyötyä mm. sepelvaltimotaudin ja sappikivitaudin estossa.

Lähinnä kysymys onkin siitä, minkä käytön katsotaan olevan kohtuullista. Ensinnäkin raja on yksilöllinen ja riippuu mm. painosta ja alkoholin sietokyvystä. Kohtuullisen käytön rajaksi on suositettu (American Heart Association) enintään kahta alkoholiannosta päivässä miehille ja yhtä alkoholiannosta päivässä naisille (1 annos = 1 pullo keskiolutta tai 12 cl mietoa viiniä tai 4 cl kirkasta). Tämän määritelmän mukaan miehesi alkoholin käyttö on liiallista (3 annosta/päivä), jos käyttö on päivittäistä.

Nämä rajat eivät ehkä kuitenkaan motivoi riittävästi alkoholin käytön vähentämiseen. Tärkeämpänä asiana pitäisinkin huomaamiasi oireita alkoholinkäytön yhteydessä. Suosittelen sinua, jos mahdollista, keskustelemaan miehesi kanssa näistä alkoholinkäytön yleisistä suosituksista, hänen kokemistaan oireista alkoholinkäytön yhteydessä sekä omasta huolestasi. Miestäsi hoitava lääkäri voi vielä halutessanne vastaanotolla keskustella alkoholin käytön suosituksista tarkemmin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen