Hyperseksuaalisuus

Olen yli 60-vuotias mies. Minulla on ollut nuoruudesta saakka vahva libido. Parkinsonin taudin lääkitys on ollut vajaan vuoden. Erektiolääkkeen olen tarvinnut vasta Parkinsonin taudin aiheuttaman masennuksen vuoksi. Olen päässyt masennuksen yli. Seksin tarve on ollut aiemmin normaalia, nuorena tiheä. Nyt lääkkeiden sivuvaikutuksena tarve on noin kolminkertaistunut edeltävästä tilanteesta. Haittatekijänä on lähinnä yöunten häiriintyminen.

Neurologi kertoi, että myös hyperseksuaalisuuteen on lääke. Eikö nykyistä lääkitystä voi vähentää sivuvaikutusten vuoksi? Koska asia ei ollut vielä yhtä akuutti, en kysynyt tarkemmin. Seuraava käynti on vasta 6 kk:n kuluttua ja siksi kysyn, aiheuttaisiko jälleen uusi lääkitys halun ja kyvyn häviämisen vai vain toivotun määräisen vähenemisen? Missään tapauksessa en hyväksy sitä mahdollisuutta, että halu ja kyky katoaisivat.

Tietyt Parkinsonin tautiin käytettävät lääkkeet saattavat lisätä sukupuoliviettiä liiaksi pakonomaiseen tilanteeseen saakka ja tuolloin puhutaan hyperseksuaalisuudesta. Koska oire liittyy dopamiinijärjestelmän aktivoitumiseen lääkkeen johdosta, hyperseksuaalisuuden vähentämiseksi on parasta vähentää dopamiiniagonistilääkitystä tai lopettaa se. Eli lääkityksen vähentäminen olisi suositeltavaa, ei uuden lääkkeen aloittaminen.

Jos puhutaan hyperseksuaalisuuden hoidosta yleisesti (ei liittyneenä Parkinsonin taudin hoitoon), miehillä hoitoon käytetään esimerkiksi antiandrogeenejä (miessukupuolihormoneja estävät lääkkeet). Myös tietyillä mielialalääkkeillä hoidetaan liiallista seksuaalista halukkuutta.

Sinulla on kuitenkin libido ollut kunnossa koko iän ja nyt lääkkeiden aloittamisen jälkeen se on lähinnä vilkastunut. Koska haitta rajoittuu vilkkaisiin uniin, en näe tarvetta uuden lääkkeen aloittamiselle halujen hillitsemiseksi. Korkeintaan voitaisiin vähentää dopamiiniagonistia ja sillä toimenpiteellä ehkä yöt rauhoittuisivat. Vastaavasti sitten jotakin muuta lääkettä tehostettaisiin, jotta Parkinson-oireet eivät lisääntyisi.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen