Hyperkalsemia Parkinsonin liittynnäistauti?

Mieheni 73v. sairastaa pitkälle edennyttä Parkinson-dementiaa. Kävelee kuitenkin, syö itse ja oireet pysyvät kurissa jos levodopaa ja karbidopaa ottaa tasaisin väliajoin. Uutena löydöksenä on kohta vuosi sitten löydetty hyperkalsemia. Hoidetaan sinakalseetilla, koska oletus on, ettei ”kannata” leikata, mikä olisi ainoa tehokas hoitomuoto. Mieheni on taudeistaan huolimatta hyvässä fyysisessä kunnossa, kiitos fysioterapian. Mutta, kun kalkit kohoavat sinakalseetista huolimatta, on kriisitilanteet päällä. Nyt on julkinen sisätauti/endokrinologi sitä mieltä että hyperkalsemia on yksi Parkinsoniin liittyvä tauti. Kysymykseni siis on, että onko todellakin näin, koska en ole tähän mennessä mistään löytänyt vastaavaa?

Hyperkalsemia ei sinänsä ole erityisesti Parkinsonin tautiin liittyvä liitännäistauti. Endokrinologi ehkä ajatteli yhteyttä Parkinsonin tautiin liittyvän liikkumattomuuden ja hyperkalsemian välillä.

Tutkimusten mukaan Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla esiintyy terveisiin samanikäisiin verrokkeihin verrattuna enemmän hyperkalsemiaa ja oletuksena on, että syynä on Parkinson-potilaiden vähäisempi liikkuminen. Vähäinen liikkuminen irrottaa luista kalsiumia verenkiertoon.

Tällainen kalsium-tasojen kohoaminen on kuitenkin suhteellisen lievää verrattuna miehesi tilanteeseen viestisi perusteella.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Viite:
Sato et al. Abnormal bone and calcium metabolism in immobilized Parkinson’s disease patients. Mov Disord 2005;20:1598-603