Parkinsonin tautiin liittyy masennusta ja väsymystä

Noin puolella Parkinson-potilailla todetaan jonkinasteista masennusta. Masennus voi liittyä itse sairauteen, elämäntilanteeseen, lääkitykseen tai lääkityksen haittavaikutuksiin.

On hyvin tärkeää tunnistaa masennus ajoissa, sillä sen on todettu pahentavan Parkinsonin taudin oireita ja heikentävän potilaan toimintakykyä. Sosiaalinen tuki ja verkostot ovatkin erittäin merkittäviä Parkinsonia sairastaville potilaille. Masennuksesta kannattaa myös keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja harkita mahdollista lääkitystä jo varhaisessa vaiheessa.

Väsymys

Väsymys ei ole Parkinsonin taudin virallinen oire, mutta hyvin monet potilaat kärsivät väsymyksestä varsinkin taudin alkuvaiheessa.  Myöhemmässä vaiheessa Parkinsonin tautiin käytettävät lääkitykset saattavat aiheuttaa liiallista päiväaikaista väsymystä.

”Eräänä aamuna purskahdin töissä itkuun. Olin niin väsynyt, vaikka olin nukkunut kunnon yöunet. Väsymys ei tuntunut menevän nukkumalla ohitse. Se oli yksi minun ensioireistani.” Nainen 54 v

”Olin töiden jälkeen niin väsynyt, että ainoa toiveeni oli päästä suoraan nukkumaan. Päiväni koostui vain töistä ja nukkumisesta. Väsymys helpotti heti, kun tauti diagnosoitiin ja aloitin oikean lääkityksen.” Mies 50 v