Lihasrelaksantteja kramppeihin?
Hei! Olen kotihoidossa töissä, ja meillä on asiakkaana 74-vuotias mies, joka on sairastunut 20 vuotta Parkinsonin tautia. Nyt oireet ovat edenneet ja kävely hidastunut, välillä pysähtyy täysin. Vielä ehkä suuremmaksi ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, että hänen vasen jalkansa tuppaa väkisin nousemaan ylöspäin, oli sitten istuen tai pitkällään. Hänen reisilihaksensa on todella kovilla (lihas on todella kova) ja säryt tietenkin sen mukaiset.
Voiko Parkinson potilaalle antaa mitään ns. lihasrelaksanttia pienellä annoksella, joka laukaisisi tilannetta? ”Käskettäessä” laskemaan jalkaa jalka laskee, mutta sitten melkein saman tien lähtee nousemaan ylös. En ole omalääkärin kanssa puhunut vielä asiasta, teen tutkimustyötä ensin, ja ajattelin nyt tämän osuessa kohdille laittaa asiantuntijalle kysymyksen.
Lisänä edelliseen kysymykseen ks. asiakkaan tämän hetkinen lääkelista:
– Levodopa-karbidopa-entakaponi 200 mg 1 x 6
– Atorvastatiini 40 mg 1×1
– Lerkanidipiini 10 mg 1×1
– Pitkävaikutteinen metoprololi 190 mg 1×1
– Oksatsepaami 1×1 (öitä rauhoittamaan)
Reisioireet alkoivat noin puoli vuotta sitten.
Vasemman alaraajan oire kuulostaa dystonialta eli tahattomalta lihaskouristukselta/pakkoasennolta, joka voi liittyä itse Parkinsonin tautiin tai sen lääkehoitoon. Dystonioita esiintyy erityisesti aamulla, kun lääkevaikutus on heikoin, tai kun se on huipussaan lääkkeenoton jälkeen. On siis olemassa sekä ns. ”on-” että ”off-”dystonioita.
Asiakastasi hoitava neurologi voi kartoittaa oireen yhteyttä lääkkeenottoon, ja Parkinson-lääkityksen muutoksella saatetaan saada apua vaivaan. Esimerkiksi ”on-”dystoniaa voidaan hoitaa levodopa-annosten pienentämisellä ja niiden ottamisella tiheämmin. ”Off-”vaiheen aamudystoniaa voidaan hoitaa esimerkiksi ottamalla pitkävaikutteinen levodopavalmiste yöksi. Joskus ongelmallista pakkoasentoa voidaan yrittää hoitaa myös paikallisilla botuliinitoksiinipistoksilla ko. lihakseen.
Em. toimenpiteiden lisäksi kivuliaita lihasspasmeja voidaan yrittää hoitaa suun kautta otettavalla lihaksistoa rentouttavalla lääkkeellä kuten titsanidiililla. Tätä lääkettä täytyy kuitenkin sen väsyttävän vaikutuksen vuoksi käyttää aluksi hyvin varovasti.
Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen
Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri