Stimulaattorin paristo-ongelmia

Vaimolleni on tehty aivojen syvä stimulaatio 2001. Paristot vaihdettu 2006, 2/5, eikä niitä kirurgin mukaan vaihdeta automaattisesti, vaan vasta kun paristot on loppu. Asumme Kittilässä, vaimoni on 69-vuotias. Toisinaan stimulaattori lähtee pois päältä. Tällä hetkellä käytössä on keväällinen säätö, jossa kirurgin mukaan tehoa noin 30 %. Puhe on huono, johtuuko se pariston heikkoudesta tai kestosta? Paljonko vaihto maksaa, jos sen itse hankkii? Minun mielestä paristo on heikko! Miksi pitää piinata potilasta, tuskin seuraavaa vaihtoa tarvitaan?

Mikäli stimulaattorin asetuksia ei ole muutettu ja paristo on sama, oletettavasti vaihdot ovat 5 vuoden välein, eli seuraava olisi 2011. Erityisesti vanhemmissa malleissa pariston käyttöiän loppuvaiheessa pariston antama virta ei välttämättä ole 1:1 alkuperäisten asetusten kanssa, ja tämän voi huomata esimerkiksi tehon heikkenemisenä. Useimmiten tehon heikkenemisen syynä on kuitenkin itse Parkinsonin tauti, eikä stimulaattorilla voida oireita pitää loputtomasti kurissa. Paristo voi myös käyttöikänsä loppuvaiheessa “oikutella”, eli sammua ja käynnistyä itsestään.

Suosittelen olemaan paristokysymyksissä yhteydessä hoitavaan yksikköön, josta voidaan olla tarvittaessa yhteydessä laitevalmistajan edustajaan. Pariston vaihto on yksinkertainen toimenpide, mutta sitä ei pidä suorittaman missään muussa kuin OYS:ssa, TAYS:ssa tai HYKS:ssa, jotka vastaavat hoidosta Suomessa. Pariston hinta on tuhansia euroja riippuen mallista.

Stimulaattorihoito voi toisinaan aiheuttaa dysartriaa eli puheen huononemista. Tämän huomaa siten, että laittaa stimulaattorin hetkeksi pois päältä. Jos puhe paranee, puheen vaikeutumisen syy on stimulaatiohoito. Usein joudutaan tekemään kompromissi, jossa puheen vaikeutumisen kustannuksella päästään optimaaliseen muita oireita lievittävään tilanteeseen. Kaiken kaikkiaan pariston toimivuuden arviointi on sikäli helppoa, että pariston sammuttamisen yhteydessä Parkinsonin taudin oireiden pitäisi pahentua nopeasti ja selvästi.

Suosittelen keskustelemaan näistä asioista vaimoasi hoitavan lääkärin ja laitevalmistajan edustajan kanssa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen