Parkinson ja sikainfluenssa

Onko sikainfluenssa Parkinsonin tautia sairastavalle suurempi riski kuin terveelle (vrt. esim. pneumonian mahdollisuus)?

Jos on, niin olisiko rokotus aiheellinen? Entä mitkä ovat rokotuksen haittavaikutukset? Vaikuttaako tauti mahdollisesti muutoksiin Parkinsonin lääkityksessä? Kehen otetaan yhteyttä tarvittaessa? Terveyskeskukseenko?

Kysymyksesi on tärkeä ja ajankohtainen. Erityisesti vaikeaoireista Parkinsonin tautia sairastaville henkilöille A(H1N1)v-influenssa (nk. sikainfluenssa) on selvästi suurempi riski kuin terveelle. Siksi rokotus on aiheellinen. Neurologisia pitkäaikaissairauksia (kuten Parkinsonin tautia) sairastavat ihmiset rokotetaan annetun rokotusjärjestyksen mukaisesti. Rokotuksen hyödyt ylittävät nykytiedon perusteella selvästi siitä mahdollisesti tulevat sivuvaikutukset. Tavallisesti sivuvaikutukset ovatkin vähäisiä. Rokotuksesta ja esim. rokotteen sivuvaikutuksista saat tarkempaa ajantasaista tietoa Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/ah1n1v

Lisäksi käytössäsi on Kysy influenssasta-puhelin kansalaisille ma-pe klo 12–18: Puh 0800 02277.

Tätä kirjoittaessani ovat rokotukset jo alkaneet terveydenhuollon henkilökunnalle. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan rokotukset annetaan portaittain ja rokotusjärjestys on:

1. Terveydenhuollon henkilöstö (rokotukset käynnissä)
2. Raskaana olevat naiset
3. Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 6 kuukauden – 64 vuoden ikäiset (tähän ryhmään kuuluvat alle 65 vuotiaat Parkinson-potilaat)
4. Terveet 6-35 kuukauden ikäiset lapset
5. Terveet 3-24 vuoden ikäiset lapset ja nuoret sekä varusmiehet
6. Sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet (tähän ryhmään kuuluvat yli 65 vuotiaat Parkinson-potilaat)

On siis hyvä huomioida, että Parkinson-potilaat rokotetaan vasta kolmannessa tai kuudennessa vaiheessa riippuen henkilön iästä. Sikainfluenssa (kuten mikä tahansa muukin infektio) saattaa aiheuttamiensa oireiden mukaan edellyttää muutoksia Parkinson-lääkitykseen. Rokottamisesta tiedottaa oma kotikunta ja parhaiten tietoa saa oman kunnan terveyskeskuksesta.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen