Voidaanko Parkinson todeta MRI:llä?

Hei! USA:ssa asuva ystäväni kertoi lääkärin diagnosoineen hänellä Parkinsonin taudin MRI-kuvauksen tulosten perusteella. Käsittääkseni MRI:n tulokset ovat kuitenkin lähinnä muita tauteja pois sulkevia.

Kuinka on? Ystävälläni on aiemmin diagnostisoitu servikaalinen dystonia, joten Parkinsonin taudin oireet saattavat joko hävitä sen alle tai ne saattavat muuten sekoittua keskenään.

MRI-kuvauksella eli magneettikuvauksella ei Parkinsonin tautia voida diagnosoida. Tieteellisessä tutkimuksessa tällä hetkellä tutkitaan magneettikuvauksen soveltuvuutta erotusdiagnostiikassa (mm. ns. diffuusiotensorikuvaus), mutta magneettikuvauksella ei Parkinsonin tautia normaalisti diagnosoida myöskään Yhdysvalloissa. Tutkimuksen alla on myös muita mielenkiintoisia kuvantamismenetelmiä kuten ultraäänitutkimus mustatumakkeesta.

Magneettikuvauksen arvo on juuri siinä, että sillä voidaan sulkea pois muita Parkinsonin taudin kaltaisia oireita aiheuttavia sairauksia. Kun menetelmät kehittyvät, voidaan sitä ehkä myös käyttää Parkinsonin taudin ja sen kaltaisten tautien (kuten PSP ja MSA) erotusdiagnostiikkaan.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen