Jatkoa kysymykseen ”Mahdollisuudet osallistua lääketutkimukseen” 02.03.2010

Hei ja suurkiitos pikaisesta vastauksesta.

Onkohan tässä Adagio-tutkimuksessa mukana ”nuoria” Parkinson-potilaita? Onko missään tutkittu erityisesti nuorempia potilaita, ja miten heidän ennusteensa? Miten tai missä vaiheessa saadaan mahdollisesti tietoa tuloksista ja vaikutuksesta lääkitykseen? Yleisesti ottaen suuri yleisö on sitä mieltä, että ”sitä sairauttahan tutkitaan niin paljon”. Se toiminta ei vain selkeästi näy potilaille – vai olenko väärässä?

Pelkään kuitenkin, että aika valuu ainakin tyttäreni osalta hukkaan. Tyttäreni on ollut potilaana yksityispuolellakin, mutta lääkäri jäi eläkkeelle. Nyt hän pyrkii saamaan aikaa uudelle lääkärille, muttei ole vielä onnistunut.

ADAGIO-tutkimuksessa mukana olleet potilaat olivat keskimäärin 62-vuotiaita, mutta mukana oli myös nuoria potilaita. Tutkimukseen värvättiin iältään 30–80 -vuotiaita Parkinson-potilaita.

Nuorten Parkinson-potilaiden ennustetta on hiljattain tutkittu, ja aiheesta on julkaistu kooste useasta tutkimuksesta. Tutkimusten mukaan nuorilla (alle 45 v.) Parkinson-potilailla: 1) tauti vaikuttaa etenevän hieman hitaammin, 2) esiintyy enemmän dystonioita eli lihaksiston jänteyshäiriöitä (mm. virheasennot), 3) esiintyy vähemmän dementiaa ja 4) esiintyy enemmän pakkoliikkeitä levodopahoidon yhteydessä.

Nämä tulokset on kuitenkin koottu useasta lähteestä, ja asioihin vaikuttavat monet tekijät potilaan iän lisäksi. Esimerkiksi levodopahoidon yhteydessä esiintyviin pakkoliikkeisiin on luonnollinen selitys: levodopahoidon kesto on pidempi ja siksi pakkoliikkeet todennäköisempiä.

Parkinsonin tautia todellakin tutkitaan aktiivisesti. Prosessi perustutkimuksesta käytännön hoitotyöhön on kuitenkin kovin pitkä, ja monet lupaavatkin lääkkeet joudutaan hylkäämään sivuvaikutuksien tai tehottomuuden vuoksi. Paljon tehdään töitä poissa julkisuuden valokeilasta. Vain harvat Parkinsonin taudin tutkimukset näyttävät ylittävän uutiskynnyksen. Joka vuosi järjestetään useampia Parkinsonin tautiin liittyviä kansainvälisiä kongresseja, joissa esitellään satoja uusia tutkimustuloksia.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Viite:
Wickremaratchi ym. The effect of onset age on the clinical features of Parkinson’s disease. Eur J Neurol 2009;16:450-6