Kovat päähän iskut

Olen monisairas ihminen jo ennestään. Päädiagnoosi on Sjögrenin syndrooma ja paljon muita sairauksia. Olen 60-vuotias. Äidilläni oli Parkinsonin tauti ja isälläni on Alzheimerin tauti. Nyt minulla epäilynä Parkinson, käsissä on lepovapina ja tuolilta ylösnousu vaikea. Nyt minulla on lähete neurologille.

Kysyisin, onko useilla kovilla päähän iskuilla vaikutusta altistua Parkinsonin tautiin? Olen jostain lukenut sellaista tietoa, että auto-onnettomuudessa pään iskusta olisi johtunut Parkinsonin tauti. Itse olen saanut voimakkaita iskuja päälakeeni, vauhdilla seinään satuttaessa ja olen huolissani tästä, onko toisen ihmisen aiheuttama vaiva.

Pään vammojen mahdollista yhteyttä Parkinsonin tautiin olen käsitellyt aiemmin tällä palstalla. Halutessasi löydät ko. viestin arkistosta (Parkinson ja elämäntavat / Kallonmurtumalla yhteys Parkinsonin syntymiseen?).

On siis periaatteessa mahdollista, että Parkinsonin taudin kaltaisia oireita esiintyy aivovammojen jälkitiloissa. Tällaiset oireet ovat kuitenkin harvinaisia ja tuskin koskaan ainoita oireita aivovammasta. Sinulle tullaan todennäköisesti tekemään pään kuvaus joko tietokonetomografialla (TT-kuvaus) tai magneettikuvauksena. Mahdollisten aivovammojen arvet ovat nähtävissä kuvauksessa ja neurologi voi arvioida niiden ja oireidesi mahdollista yhteyttä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen