Verenohennuslääkettä Parkinsoniin?

Onko tutkittu verisuonten ahtaumaa ja tämän aiheuttavaa verensaantia aivoissa? Onko esim. kokeiltu veren ohennuslääkeaineiden lisäämistä Parkinson-lääkkeisiin? Dopamiinin kulkemista aivoihin.

Mielenkiintoinen teema huomioiden erityisesti viimeaikaisen keskustelun liittyen MS-tautiin ja kaulasuonten verenkiertoon. Dopamiinin kulkeutuminen aivoihin ei kuitenkaan ole suorassa yhteydessä verenkiertoon, koska aivojen käyttämä dopamiini valmistuu aivoissa (mustatumakkeessa) eikä se kykene siirtymään verenkierrosta aivoihin ns. veri-aivoesteen läpi. Siksi lääkityksenäkään ei anneta dopamiinia vaan levodopaa, joka kykenee siirtymään aivoihin ja siellä muuttumaan dopamiiniksi. Tiedossani ei ole, että verenohennuslääkkeitä olisi käytetty Parkinsonin taudin hoidossa.

Aivoverenkierron häiriöt voivat kuitenkin aiheuttaa Parkinsonin taudin kaltaisia oireita (parkinsonismia) siten, että tukokset aivojen tyvitumakkeissa ja liikkeitä säätelevillä aivoalueilla aiheuttavat samanlaista jäykkyyttä, hitautta ja vapinaa kuin Parkinsonin taudissa. Tämän vuoksi Parkinsonin taudin diagnoosin yhteydessä otetaan aivokuva (usein magneettikuvauslaitteella), jotta em. muutokset voitaisiin nähdä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen