Millainen lääkitys Parkinsonin hoidoksi?

Parkinson-diagnoosi on tehty v. 2002. Lääkkeitä on joka toinen tunti. Olisiko levodopa-karbidopamonohydraattihoidosta apua, ja mitkä ovat hoidon hyvät/huonot puolet?

Levodopa-karbidopamonohydraattihoito tarkoittaa levodopahoitoa geelimäisellä valmisteella, joka annostellaan automaattisella pumpulla suoraan pohjukaissuoleen. Letku menee vatsanpeitteiden läpi ja yhdistyy kehon ulkopuolella kannettavaan ja täytettävään pumppulaitteeseen.

Hoidon ideana on tällä tasaisella koko päivän kestävällä annostuksella taata mahdollisimman tasainen lääkeainepitoisuus ja mahdollisimman tasainen vointi potilaalle. Geelimäistä levodopahoitoa käytetään vain pitkälle edenneessä Parkinsonin taudissa, johon liittyy vaikeita tilanvaihteluja ja pakkoliikkeitä, eikä suun kautta otettava lääkehoito tunnu enää auttavan.

Geeli-levodopahoito edellyttää kirurgista toimenpidettä (ns. PEG-letkun laitto), ja joskus letkun laittoon tai huoltoon voi liittyä ongelmia, kuten tukkeumat ja tulehdukset. Lääkekasetti täytyy vaihtaa päivittäin ja pumppua täytyy kantaa mukana (mahtuu tosin esim. vyö- tai kainalolaukkuun). Hoidon hinta yhteiskunnalle on selvästi korkeampi kuin tavallisen lääkehoidon.

Tarkasti valituilla potilailla geeli-levodopahoito parantaa elämänlaatua. Jatkuvat tilanvaihtelut ja pakkoliikkeet rauhoittuvat ja potilas kykenee taas tekemään asioita, jotka tavallisen levodopahoidon aikana olivat mahdottomia.

Otat lääkkeitä joka toinen tunti, mikä kertoo levodopan vaikutusajan lyhentymisestä ja tilanvaihteluista. Lääkehoito suun kautta saattaa kuitenkin olla riittävä, jos vointisi tällä annostuksella on suhteellisen tasainen. geeli-levodopahoidon tarpeen arviointiin vaikuttavat monet asiat. Suosittelen sinua keskustelemaan asiasta tarkemmin oman neurologisi kanssa.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen