Lääkelaastari ja voinnin vaihtelun tasoittaminen

Parkinsoniin oli joku aika sitten myös lääkelaastari. Mitä sille tapahtui, kun siitä ei ole kuulunut mitään? Onko olemassa jotain muuta lääkettä, joka tasoittaa on/off -vaihteluja ilman hirveitä sivuoireita? Minulla lääkityksenä on levodopan ja benseratsidin yhdistelmälääke, entakaponi ja selegiliini, jotka toimivat hyvin, kun muistaa ottaa ajoissa, en haluaisi olla kellon orja.

Rotigotiini-lääkelaastarin tuotannossa oli vuonna 2008 laatuvirhe, minkä vuoksi valmiste-eriä vedettiin pois markkinoilta eikä lääkettä voinut aloittaa uusille potilaille. Nyt kyseinen lääke on taas käytettävissä. Rotigotiini on dopamiiniagonisti kuten pramipeksoli ja ropiniroli.

Dopamiiniagonisteja käytetään levodopahoidon yhteydessä mm. vähentämään päivän sisäistä vaihtelua voinnissa. Dopamiiniagonistien tehoja ei ole kovin kattavasti vertailtu keskenään. Mikäli pramipeksoli ja ropiniroli aiheuttivat sinulle sivuvaikutuksia, rotigotiini-laastari voi olla hyvä vaihtoehto. Entakaponi on jo sinulla käytössä. Se osaltaan vähentää levodopahoitoon liittyvää tilanvaihtelua.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen