Kuinka pian lääkkeet alkavat vaikuttaa?

Äidilläni on aloitettu 2009 alkusyksyllä pramipeksolilääkitys. Oireet ovat toistaiseksi suhteellisen lievät (heikentynyt vasemman käden motoriikka, hitaus). Joulukuussa uusintakäynnillä annos kaksinkertaistettiin koska hoitovaste ei ollut riittävä. Hänelle kerrottiin että voi kestää ”pitkän aikaa” ennen kuin hoitotulos näkyy. Kysymykseni on mitä tarkoittaa ”pitkän aikaa” pramipeksolihoidossa? Eli koska olisi sopivaa varata uusintakäynti lääkityksen monitoroimiseksi, jos oireet eivät hellitä? Nyt uusintakäynti on varattu 6 kk:n päähän.

Puoli vuotta lääkityksen vasteen arvioimisessa kuulostaa hieman pitkältä. Pramipeksolin annosta voidaan periaatteessa suurentaa 5-7 päivän välein ja tämä noin viikon ajanjakso voi olla riittävä lääkityksen vasteen arvioimiseksi. Käytännön syistä lääkitysvasteen arvioimiseksi kontakti (esim. soittoaika) saatetaan järjestää kuitenkin 2-4 viikon kuluttua annoksen muuttamisesta.

Joskus tilanne on sellainen, että oireet ovat lisääntyneet vain hieman, lääkitystä tehostetaan yksi pykälä ylöspäin ilman sovittua kontaktia lääkitysmuutoksen vasteesta. Tuolloin sovitaan, että voi olla tarvittaessa yhteydessä ennen tulevaa sovittua käyntiä.

Jos viimeisin annosmuutos tehtiin noin kaksi kuukautta sitten, annoksen vaste on nyt nähtävissä jos sellaista on. Mikäli oireet ovat haittaavat, voisi äitisi ottaa esim. puhelimitse yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen