Onko Parkinsonilla yhteyttä keliakiaan?

Isäni sairastui Parkinsonin tautiin vähän yli 40-vuotiaana. Itse olen nyt 44-vuotias nainen ja olen kärsinyt erilaisista oireista mm. väsymys, tasapainohäiriöt, ajatuksen hitaus, neuropatiaoireet vasemmassa jalassa ja puristava tunne kaulalla.

Pelkäsin todella sairastuvani Parkinsonin tautiin, koska nuo neurologiset oireet jatkuivat yli vuoden. Nyt olen ollut 30 vuorokautta täysin gluteenittomalla ruokavaliolla ja olo on kohentunut ratkaisevasti. Lähes kaikki neurologiset oireet ovat hävinneet.

Minulla ei ole virallista keliakia diagnoosia, mutta uskon sairastavani sitä, koska viljatuotteet ovat aina aiheuttaneet erilaisia oireita ja olen kärsinyt niistä koko ikäni. Nyt on herännyt ajatus siitä, että voisiko hoitamaton keliakia aiheuttaa Parkinsonin tautia? Olen myös vakuuttunut siitä, että isälläni oli keliakia.

Ajatus keliakian ja neurologisten sairauksien yhteydestä on mielenkiintoinen. Asiaa on tutkittu viimeksi Ruotsissa pari vuotta sitten ja tutkimuksen otos oli 14000 keliakiaa sairastavaa ja 70000 verrokkihenkilöä. Näin suuressa otoksessa tapahtui sairastumisia erilaisiin neurologisiin tauteihin ja tutkimuksessa haluttiinkin selvittää, lisääkö keliakia tätä sairastumisriskiä. Tulosten perusteella näyttää siltä, että keliakia on yhteydessä polyneuropatia-oireisiin mutta ei Parkinsonin tautiin, MS-tautiin tai Alzheimerin tautiin. Joten ainakaan tämän tutkimuksen perusteella kovin vahvaa yhteyttä keliakian ja Parkinsonin taudin välillä ei näyttäisi olevan.

Pääasia on, että gluteenittoman ruokavalion ansiosta oireesi ovat selvästi vähentyneet. Se myös puhuu vahvasti keliakian puolesta. Jos haluat, voidaan keliakia-diagnoosia vielä varmentaa lääkärisi vastaanotolla esimerkiksi keliakiaan liittyvien vasta-aineiden perusteella (verinäyte) tai koepalalla.

Viite yllämainittuun tutkimukseen:
Ludvigsson ym. Aliment Pharmacol Therapy 2007;25:1317-27.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen