Onko kyseessä Parkinsonin taudin ensioireet?

Olen 41-vuotias nainen. Minulla on ollut oikean käden vapinaa n. puolisen vuotta. Nyt olen huomannut vapinaa myös vasemmassa kädessä. Vapina on aika ajoin runsasta, esim. en pysty kunnolla pitämään kahvikuppia yhdellä kädellä, ajattelin ensin että tämä on jännitystä mutta ei se kyllä ole sitä. Minulla on runsas lääkitys esim; venlafaksiin aamulla, gabapentiini, ketiapiini, lisäksi parasetamooli ja kipulaastari, jota käytän tarvittaessa. Minua on nyt alkanut mietittämään voisiko olla kyseessä parkinsonin taudin ensioireita.

Parkinsonin taudin diagnostisiin kriteereihin kuuluu vapinan lisäksi muita oireita kuten hidasliikkeisyys (bradykinesia) ja lihasten tietynlainen jäykkyys (rigiditeetti). Itseasiassa vapina ei ole diagnoosin kannalta olennainen vaan hidasliikkeisyys, jonka lisäksi pitäisi olla joko lihasten jäykkyyttä tai Parkinsonin taudille sopivaa vapinaa.

Viestisi perusteella sinulla on vapinaa, jota esiintyy erityisesti kannatuksessa eli staattisessa lihastyössä. Se ei viestin perusteella ole tyypillista Parkinson-vapinaa, joka on usein lepovapinaa tai ainakin lepovapinapainotteista.

Kannatusvapinaa esiintyy useista eri syistä johtuen kuten esim.  essentiaalinen vapina (perinnöllinen vapinamuoto) ja kilpirauhasen liikatoiminta. Lisäksi useat eri lääkkeet ja lääkeaineyhdistelmät voivat olla vapinaa aiheuttamassa.

Eli Parkinsonin tautia en pitäisi kovin todennäköisenä aiheuttajana sinun vapinallesi. Myös ikäsi on suhteellisen nuori vaikkakin Parkinsonin tautia esiintyy harvinaisena myös nuorella aikuisiällä.

Suosittelen, että alkuun hoitava lääkärisi arvioisi vapinan mahdollisia syitä. Neurologi voi sitten tarvittaessa jatkaa selvityksiä mikäli oireisto jatkuu epäselvänä.

Ystävällisin terveisin,
Valtteri Kaasinen

Valtteri Kaasinen,
Neurologian erikoislääkäri